Kirjoitin Kauppalehden kolumnissani v. 2016 (www.digitase.fi/yrittajyys-tulla-yllatyksena) erilaisista yrittäjyyteen liittyvistä etuliitteistä, joista yllätysyrittäjyys oli yksi. Kyse oli tilanteista, joissa itsensätyöllistäjä ei tiennyt olevansa oikeasti yrittäjä. Nyt kun yrittäjyydestä on tullut aiempaa yleisempää ja trendikkäämpääkin ovat myös erilaiset uudet palvelut lisääntyneet aiheen ympärillä. Uusien palveluiden myynti tarvitsee usein uudet markkinointitermit, joista kevytyrittäjä ja kevytyrittäjyys ovat juuri sellaisia. Oikeastihan työtä tehdään joko yrittäjänä tai palkansaajana eikä ole olemassa virallista statusta kevytyrittäjä eli ”ei yrittäjä vaan vähän-niinku yrittäjä”.

Perinteinen palkkatyöllistyminen on aiempaa vaikeampaa ja lisä- tai päätulon hankkiminen itsensätyöllistämällä on erittäin houkuttelevaa. Yrittäjyyteen liittyy edelleen mielikuvia loputtomasta byrokratiasta ja paperitöistä vaikka usein totuus ei ole tämän myytin mukaista. Mielikuvia kärjistämällä myydään kuitenkin ns. kevytyrittäjäpalveluita, jotka käytännössä ovat laskutuspalveluja hieman vaihtelevilla lisähöysteillä. Joissain versioissa yrittäjälle rekisteröidään normaali Y-tunnus, joissain pyritään luomaan tilanne, joissa virallista omaa Y-tunnusta ei tarvita. Ikäänkuin siihen tunnukseen kiteytyisi kaikki yrittäjyyden peikot!

Laskutuspalveluiden yhteinen piirre on se, että tuloistasi napataan verojen ja vakuutusmaksujen lisäksi vielä suora noin 5 prosentin lisäveloitus. Matematiikka on helppoa eli jos laskutat töistäsi 1000 euroa kuukaudessa niin maksat vähintään 50 euroa/kk ja jos laskutat esimerkiksi 5000 euroa niin maksat jo vähintään 250 euroa/kk. Ja mikäli haluat aivan oikeutetusti myös vähentää toimintasi aiheuttamia kuluja, niin se ei joko onnistu lainkaan tai maksaa lisää.

Heikoin tilanne on ilman omaa Y-tunnusta toimivalla laskuttajalla. Hänet tulkitaan TE-toimistossa ja eläkevakuutusyhtiöissä yrittäjäksi, mutta puuttuvan oman kirjanpidon vuoksi hänen tuloistaan ei ole käytännössä mahdollista tehdä kovinkaan paljon verovähennyksiä. Lisäksi hän ei pääse hyötymään verottajan mahdollistamasta vähäisen toiminnan arvonlisäverottomuudesta (vuosiliikevaihto alle 10000 euroa) tai ns. ALV:n alarajahuojennuksesta, joka on mahdollista jos vuosiliikevaihto jää alle 30000 euroa. Pahimmassa tapauksessa tällainen kevytyrittäjä joutuu laskuttamaan esimerkiksi yksityishenkilöltä 24%:ia korkeampaa hintaa kuin rekisteröityneenä yksinyrittäjänä. Tai antamaan merkittävää alennusta oman työnsä osuudesta.

Millainen sitten on oikean yksinyrittäjän ensimmäisen vuoden hallinto ja mitä se maksaa?

  • Rekisteröi verottajan verkkopalvelussa Y-tunnus kerran (hinta 75 euroa) ja sovi tarvittaessa eläkeyhtiön kanssa YEL-vakuutus
  • Laskuta asiakastasi verkkopohjaisella laskutusohjelmalla tai vaikka Office-ohjelmalla tekemälläsi laskulla (hinta esim. 0 euroa)
  • Maksa erilliseltä yritystililtä vakuutusmaksut, arviopohjaiset ennakkoverot sekä muut toimintaasi liittyvät juoksevat kulut (hinta pankkikuluhinnaston mukaan)
  • Anna tilitoimiston lukea pankkitilitapahtumat suoraan kirjanpitoosi, jolloin kuluista tehdään kaikki hyväksyttävät verovähennykset (hinta 40€ /kk)
  • Anna vuoden lopussa kirjanpitäjälle mahdolliset lisätiedot, jolloin hän tekee vuosiraportit ja yrittäjän veroilmoituksen. Kaikki mahdolliset vähennykset otetaan huomioon ja maksat tuloveroa todellisen tilanteen mukaan (hinta alle 200 euroa/vuosi)

Kaikki tieto on luonnollisesti mahdollista saada mobiilina suoraan puhelimeesi www.digibalanceapp.com/fi. Tätä tarkoittaa, että olet yrittäjä, et jotain mitä kutsutaan kevytyrittäjäksi tai muuta epäselvää. Kaikki mahdolliset lisäkysymykset ja todistukset on myös mahdollista saada kirjanpitäjäsi tilitoimistosta sähköisesti, oikeaan kirjanpitoon perustuen. Vuoden kokonaiskulusi on matala ja myös ennakoitavissa ilman, että kukaan nappaa verottajamaisia lisäprosentteja suoraan laskuttamastasi työstä.

Tiedosta olevasi yrittäjä ja vältä tilannetta, jossa esimerkiksi TE-toimiston viranomainen toteaa sen sinulle yllätyksenä !

Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja.