Teimme kollegani Sami Parikan kanssa viime viikolla 3 päivän intensiivisen työreissun Seinäjoelle ja Kauhavalle, jossa Digitaseen Pohjanmaan työpiste sijaitsee. Kyse on Kauhavan Tili- ja Isännöintitoimisto –nimellä aiemmin toimineesta tilitoimistosta, jonka liiketoiminnan Digitase Oy osti pari vuotta sitten. Näiden kahden vuoden aikana olen liikkunut runsaasti Pohjanmaalla ja tehnyt samalla havaintoja alueen yrittäjyydestä ja yrittäjistä.

Kun helsinkiläinen yritys teki hankinnan Pohjanmaalla niin ensireaktio tuntui olevan hieman negatiivisen oloinen. Mielenkiintoista oli huomata, että sen sijaan meidän omistajien turkulaistausta toimi tällä kertaa totutusta poiketen positiivisena piirteenä tai ainakin niin sanotusti neutralisoivana asiana. Useampien tilitoimistohankintojen kokemuksella olimme tietoisia, että asiakkaiden yleinen pelonaihe on hintojen korotus. Digitase ei kuitenkaan ole profiloitunut korkean hintatason toimistoksi vaan päinvastoin Yrittäjyytesi tukena –teemalla haemme teknologiaa hyödyntäen mahdollisuuksia mikroyrittäjäystävällisille hinnoille.

Pohjanmaa yleisesti on tunnettua yrittäjäaluetta. Pohjanmaa –lehden päätoimittaja tiivisti asian aikoinaan (Toni Viljanmaa 6.10.2016) erittäin hyvin: ”Pohjanmaalle on vuosisatojen kuluessa muotoutunut kulttuuri, jossa yrittäjyys ei ole mitään extreme-urheilua, vaan hyvin normaali tapa ansaita elanto. Kun sukulainen alkaa yrittäjäksi, sitä alkaa ajatella itsekin. Kun naapuri laajentaa yritystään, kasvamista voi miettiä itsekin. Vahva motivaatio pärjätä ja tehdä itse istuvat yhä pohjalaiseen luonteeseen.” Tilastokeskuksen mukaan yrittäjien osuus työllisistä on kaikista maakunnista korkein Etelä-Pohjanmaalla, jossa vuonna 2014 15,6% työllistyi yrittäjänä, kun koko Suomen osalta osuus oli 10,7%.

Olen ehtinyt tutustua myös sosiaaliseen toimintaan mm. Seinäjoella ja silmiin pistävä havainto on pohjalaisen ylpeys kotiseudusta, sen yrittäjien menestystarinoista ja konkreettisista aikaan saannoksista. Parhaimpina esimerkkeinä Etelä-Pohjanmaalla varmaankin jalkapallostadion ja PowerPark. Omissa havainnoissani en ole tässä yhteydessä huomannut edes perisuomalaista kateutta vaan kyse on ollut kiinnostuksesta nimenomaan oman alueen menestyjiin.

Yrittäjien kommunikaatio on näyttäytynyt itselleni samantapaisena kuin yrittäjäkentässä muutenkin: kaikenlaista tyyliä hiljaisesta tarkkailusta hyvin värikkääseen tarinankerrontaan. Ilmaisujen äkkipikaisuuden kokee kuitenkin parhaiten kun kunnon ”perkele” kajahtaa ensimmäisen kerran, aivan puun takaa, ihan päivittäisen oloisessa työpalaverissa. Helsingissä tähän on tottunut lähinnä toimitusjohtajien tai sijoitusammattilaisten itsetehostamiskeinona, mutta Pohjanmaalla se vaikuttaa melko normaalilta oman viestin korostamiselta ilman sen suurempaa draamaa.

Kauhavallakin on kuitenkin em. havaintojen jälkeen nopeasti huomannut sen minkä missä tahansa maailmalla. Asioita hoidetaan ihmisten kanssa ja jotkut ovat varovaisempia, toiset äkkipikaisempia, mutta yleensä taustalla on ihminen, joka ymmärtää kun asiaa pääsee tarkemmin avaamaan. Tämä on tullut esiin yrittäjien kirjanpitoasioita edistäessä, jossa toimintamallien päivitykset poikkeuksetta palvelevat yrittäjän intressiä, joko hinnankorotuksia hidastavina tai suoraan yrittäjän ylimääräistä vaivaa vähentävänä.

Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Lisää blogi-kirjoituksia osoitteessa www.digitase.fi/blogi International blog updates in English www.digibalance.eu/blog