Naantalin aurinko on jokaiselle yrittäjälle loistava esimerkki onnistuneesta mielikuvamarkkinoinnista. En ainakaan usko (voin toki olla väärässäkin), että Naantalissa tilastollisesti paistaa sen enempää aurinko kuin monessa muussakaan rannikkokaupungissa. Kaikkea on taas ollut kaatosateesta helteeseen. Lomailusta aasin silta taloushallinnon maailmaan on tällä kertaa hyvin ohut, mutta se löytyy blogin lopusta.
Yrittäjän lomakokemusten jakamiseksi kerrottakoon, että itselläni oli mahdollisuus viettää suurin osa heinäkuusta ns. lomalla. Monen vuoden kokemuksella olen huomannut, että on toimivaa ainakin ilmoittaa olevansa heti kuun alusta lomalla, vaikka läppäri alkuun aukeaakin joka päivä. Olettaisin sen ainakin vähentävän uuden työlistan kertymistä. Lisäksi ihan selkeästi merkattu työpäivä tai kaksi purkaa työkuormaa oleellisesti, eikä mitään aivan kriittistä vahinkoa pääse syntymään.
Toisella lomaviikolla pienen kotimaan reissun yhteydessä huomasin, että olin menettänyt käsityksen meneillään olevasta viikonpäivästä; arkipäivä vai viikonloppu? Asiantuntijat, yleensä ei-yrittäjät, kommentoivat tämän olevan hyvä merkki ns. palautumisesta. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka ei ihan ymmärrä tätä lomaan liittyvää nollaus- tai palautumistarvetta, vaikka kesälomista nautinkin. On kuitenkin tullut niin monet kerrat koettua lomaltapaluun jälkeinen nopea paluu normaaliin ”härdelliin”, että taivun tänä päivänä korostamaan yrittäjille ennemminkin arjen hallintaa, kuin lomien laskemista.
Blogin kytkös liiketoimintaan: yrittäjän lomailu pienyrityksessä aiheuttaa myynnin menetystä! Kyllä se näin valitettavasti on, mutta on kyse kahdesta eri asiasta: lopullisesti menetetystä myynnistä tai lykkääntyneestä myynnistä. On varmaa, että yrittäjän lomaillessa tulee esiin potentiaalisia asiakkaita, jotka jatkavat matkaansa toiseen osoitteeseen. Tämä potentiaalinen liikevaihto ei välttämättä koskaan tule takaisin. Toisaalta lomailu aiheuttaa yleensä sen, että toimeksiantoja tai kauppoja ei pystytä toteuttamaan normaalilla aikataululla, minkä vuoksi liikevaihto lykkääntyy.
Kun mennään vielä enemmän kirjanpidon detalji-maailmaan, niin aiheena on suoriteperusteinen kirjanpito tai maksuperusteinen kirjanpito. Varsinkin taloushallinnon järjestelmien myyjät, ja tilitoimistotkin, kauppaavat nykyään järjestelmiä ajatuksella, että ”kirjanpito on aina ajan tasalla”. Se tarkoittaa käytännössä suoriteperusteista kirjanpitoa, jossa pienyrityksenkin myyntisaamiset ja ostovelat ovat aina ajan tasalla. Pienyrittäjän onkin hyvä tietää myös lähiaikoina maksuun tulevien laskujen tilanne, mutta se on mahdollista hoitaa myös edullisesti perinteisellä ”laskut piikissä” -systeemillä. Luonnollisesti tänä päivänä laskut sähköisessä muodossa, ei paperina. Sen sijaan myyntilaskujen kirjautuminen jatkuvasti suoriteperusteella voi aiheuttaa pienyrittäjälle jopa ongelmia.
Suorite- tai laskutusperusteinen kirjaustapa tarkoittaa sitä, että myynti kirjataan kirjanpitoon silloin kuin tuote tai palvelu on toimitettu, usein laskutuspäivän mukaan. Maksuaikojen pidentyessä tämä voi tarkoittaa sitä, että kirjanpito näyttää hyvää tulosta, vaikka kassa ammottaa tyhjyyttä. Lisäksi myyntiin mahdollisesti liittyvät arvonlisäverot erääntyvät maksuun, vaikkei asiakas ole vielä edes maksanut laskua. Sanoisin suoraan, että ei näin! Yritykset, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, voivat tilittää arvonlisäveron maksuperusteisesti. Yritys voi itse valita, tilittääkö se arvonlisäveron suorite-, laskutus- vai maksuperusteisesti. Yritys voi myös valita, milloin se siirtyy käyttämään maksuperustetta.
Esimerkiksi Automaattitilit-kirjanpito on mahdollista toteuttaa niin, että kyseessä on nimenomaan maksuperusteinen kirjanpito. Kyse on silloin myyntien ilmoittamisajankohdasta. Lomakauden lopussa kiireellä tehtyjä laskutuksiakaan ei silloin tarvitsisi ilmoittaa myynniksi ennen kuin rahat oikeasti tilille tulevat.
Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Lisää blogi-kirjoituksia osoitteessa www.digitase.fi/blogi
International blog updates in English www.autoaccoun.info/blog