Pienyrittäjyys ja korona on paljon esillä ollut aihe. Keväällä alkanut vyöry on toistaiseksi ollut joillekin mahdollisuus, johon on voinut hyvillä tuloksilla tarttua ja toisille täysi painajainen. Kuten mediassakin on paljon kirjoiteltu, ja itsekin säännöllisenä rautakauppa-asiakkaana olen voinut huomata, on kaikenlainen remontointi ja muu kodin tai mökin kunnostus ollut huipussaan. Uuden rakentaminen on hirsitaloyrittäjältä kuultuna on ollut myös poikkeuksellisen monella mielessä. Toista ääripäätä ovat olleet esimerkiksi ravintola-ala, monenlaiset pienet kivijalkakaupat sekä tapahtumanjärjestäjät.

Digitaseen yli 1000 ns. mikroyrittäjän massastamme on nähtävissä myös keskimääräisiä trendejä yrittäjyydestä. Onko esimerkiksi uusien yrittäjien virta tyrehtynyt negatiivisessa ilmapiirissä? Päinvastoin, esimerkiksi kesäkuukausina ainakin uusien asiakaskäynnistysten määrä Digitaseessa kasvoi 56 prosenttia. Kevään pahimpaan aikaan kadoksissa olleet ulkomaalaistaustaiset yrittäjätkin piristyivät käynnistämään toimintaa lähes aiempaan malliin. Tätä yrittäjäryhmää koskevalle hetkelliselle hiljaisuudellekin löytyi selitys: matkustusrajoitusten vuoksi moni yrittäjä, tai yrittäjäksi aikova, oli jumissa alkuperäisessä kotimaassaan.

Merkittävä kasvu asiakaskäynnistyksissä vaikeaan aikaan, ilman uusia markkinointiponnisteluja, ajoi tutkimaan syitä hieman tarkemmin. Pikaisella analyysillä oli nähtävissä, että yli puolet uusista asiakkaistamme on myös uusia yrittäjiä eli ovat vasta rekisteröineet yrityksensä. Vajaa puolet taas siirtyi asiakkaaksemme kahdesta syystä: kirjanpidon kohtuullinen hinta ja kirjanpitäjän vaivaton etäpalvelu. Molemmat perusteltuja siirtoja, joita on varmasti ollut nyt aiempaa enemmän aikaa pohtia.

Uusien yritysten rekisteröinti oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 ensimmäisellä vuosineljänneksellä kasvussa +10%. Oleellisesti mielenkiintoisempaa tulee olemaan toisen vuosineljänneksen tilastot, jotka julkistetaan ensi viikolla. Oma onnistumisemme uusien asiakkaiden houkuttelussa kertoo lähinnä siitä, että pienyrittäjäkenttä on kuullut viestimme, mikä etätyön voimakkaan lisääntymisen vuoksi onkin luonnollista. Asian kääntöpuoli on edelleen se, että jo vanhojen valtakunnallisten tilastojen mukaan jopa puolet alkaneista yrityksistä ei ole toiminnassa enää kolmen vuoden päästä. En usko, että tämä totuus on muuttunut korona-aikana, päinvastoin tämä prosentti voi vielä kasvaakin. Kyse on joka tapauksessa pitkään jatkuneesta työelämän murroksesta, jossa pitkät vakiintuneet palkkatyöt korvautuvat pätkätöillä ja -yrittäjyydellä. Ei aivan helpoin kenttä tilitoimiston hallinnoida ja tilanteeseen sopeutuminen onkin vaatinut myös selkeästi alalla poikkeavia työtapoja. 

Kulukuri taas on luonnollinen seuraus yrittäjälle, jonka liikevaihto on yhtäkkiä romahtanut. Viimeistään tässä vaiheessa on yrittäjiltä löytynyt aikaa katsoa kriittisesti läpi omaa juoksevaa kulumassaa. Kiireinen, menestyväkin yrittäjä on saattanut jo pitkään olla tietoinen korkeista hallintokustannuksista, mutta nyt on ollut oikea aika myös ryhtyä toimenpiteisiin niiden alentamiseksi ja miettiä myös mikä on kirjanpidon kohtuullinen hinta. Mikä palvelu on paras kirjanpitäjä pienyritykselle kun paperimappien kanniskelu on varmasti alkanut vaikuttaa naurettavalta. Sosiaalisella kirjanpitäjäkontaktillakin on tapaa ollut vaikea perustella, kun on setvitty miten ne mapit saataisiin lukkojen takana, koronasuojassa olevalle kirjanpitäjälle. 

Uskoa kaikille yrittäjille tulevaisuuteen ja myös uuden normaalin tuomiin mahdollisuuksiin.

Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Lisää blogi-kirjoituksia osoitteessa www.digitase.fi/blogi International blog updates in English www.autoaccoun.info/blog