Olen koko yrittäjäurani pitänyt etäisyyttä suoraan kilpailijavertailuun ja keskittynyt lähinnä omien yritysteni tekemiseen. Tämä siitä huolimatta, että esimerkiksi tilitoimistoalan kirjanpitäjillä tuntuu olevan pakonomainen tarve etsiä huomautettavaa muiden tekemästä työstä. Tämä asenne tulee esiin tilitoimistojen vaihtotilanteessa, jossa uusi kirjanpitäjä pyrkii omaa profiiliaan nostaakseen kaivamaan virheitä aiemmasta aineistosta. Sen pohjalta mitä olen meillekin siirtyneitä kirjanpitoja katsellut, niin työsarkaa tällaisille besserwissereille kyllä riittää. Valitettavasti sen järkevyys onkin ihan toinen juttu. Yleensä on kaikille osapuolille paljon hyödyllisempää keskittyä täsmäyttämään taseet aina parhaan, sillä hetkellä saatavissa olevan datan mukaan.

Blogikirjoittajana viittaan nyt kuitenkin ihan suoraan kilpailijayritysten palvelutuotteisiin. Tämä sen vuoksi, että löysin taloushallintoalan pörssiyhtiön julkisilta sivuilta varsin mielenkiintoisen vertailun: https://talenom.com/fi-fi/vertailutaulukko/

Kyseessä on tilitoimiston hintavertailu pienille yrityksille kohdistettujen palveluiden osalta. Vertailuun on otettu mukaan muutamia isommalla markkinointibudjetilla operoivia alan yrityksiä, joiden vertailussa olevien palvelujen käyttäjämääristä ei anneta tietoja. Vertaileva markkinointi tarkoittaa juuri tällaista markkinointia, josta voidaan suoraan (tai epäsuorasti) tunnistaa kilpailija tai kilpailijan markkinoima hyödyke. Ja mikäs siinä, vertaileva markkinointi on lähtökohtaisesti sallittua, jos se toteutetaan säännösten mukaisesti, mikä tässäkin varmasti toteutuu.

Mikroyritysten kirjanpitomarkkinalla ei Suomessa ole kovinkaan isoja toimijoita, joten meidän DigibalanceApp yli 2000 käyttäjällään on varsin hyvä lisävertailukohde. Mainittakoon kuitenkin avoimesti, että tähän käyttäjämäärään on otettu mukaan myös demo-käyttäjät.

Vertailussa tekijäyhtiön Talenom One palvelutuotteen kuukausihinnaksi osoittautuu 49 euroa, joka on noin 50% halvempi kuin Accountor Go, Holvi tai muut kilpailijansa. Oletettu asiakasyritys on alle 30000 euron liikevaihtoa tekevä osakeyhtiö, jolla on kuukaudessa korkeintaan 10 ostolaskua ja korkeintaan 10 myyntilaskua (+niiden saatavien seuranta) sekä myös korkeintaan 10 matkalaskua.

Periaatteideni mukaisesti en lähde ottamaan kantaa siihen, kuinka relevantti on esimerkkinä juuri tuon kokoinen asiakasyritys. Mikäli vertailutaulukon hinnat ovat ns. lopullisia hintoja asiakkaalle, niin pidän kohtuullista hintatasoa ainoastaan positiivisena. Tiitoimiston hintavertailu on usein ongelmallista ja yrittäjät helposti vertailevat palveluja vajavaisin tiedoin: varsinaisen kk-kirjanpitopalvelun hinnan päälle tulee usein yllätyksenä erilaisia järjestelmämaksuja. Lisäksi säännöllistä hankaluutta aiheuttaa vuosittaisten tilinpäätösmaksujen vaikutus kokonaishintaan. Käsittääkseni tässä vertailutaulukossa tilinpäätökset eivät sisälly mainittuun kuukausihintaan.

Meillä Automaattitilit -asiakas saa käyttöönsä veloituksetta DigibalanceApp -sovelluksen, mutta osto- ja matkalaskujen maksu sekä mahdollisesti myös myyntilaskujen lähetys tapahtuu omassa verkkopankissa. Viitatun vertailun mukaisessa asiakastilanteessa Automaattitilit-kuukausihinnaksi tulee 45 euroa + 3 euron järjestelmämaksu eli yhteensä 48 euroa. Tämäkään ei pidä sisällään vuositilinpäätöstä, joka laskutetaan kerran vuodessa. Mikäli sen hinta jyvitetään kuukausitasolle, niin kokonaishinta on edelleen vain 69 euroa/kk (+alv).

Johtopäätösten teon hintavertailusta jätän mielelläni tätä mahdollisesti lukevalle yrittäjälle. Yhtä asiaa haluan kuitenkin erikseen hehkuttaa: mikäli yrityskoko on jotain muuta kuin edellä eritelty, niin kuukausihinta on silti sama 48 euroa! Automaattitilit -palvelun hienous kun on juuri se, että tapahtumien määrällä ei ole väliä, vaan niiden automatisoitavuudella. Alalla edelleen käytössä oleva tapahtuma- tai vientikohtainen hinnoittelu ei tähän maailmaan istu, eikä myöskään asiakkaan liikevaihdon määrä vaikuta hinnoitteluun. Tavarakaupan liikevaihdon vertaaminen vaikka koodaajan liikevaihtoon on muutenkin kuin vertaisi omenoita appelsiineihin.

Olen itse ollut eri organisaatioissa kehittämässä kustannustehokkaita mikroyrittäjän kirjanpitopalveluja suuren osan ammattiuraani. Täysin yksityisomistuksessa olevassa Digitase Oy:ssä työ on aloitettu suppeilla resursseilla jo 10 vuotta sitten ja tällaiset vertailut niin sanotusti suuryrityksiin ovat varsin mielenkiintoisia ja palkitseviakin. Aika monta asiaa olemme oivaltaneet oikein, kun jopa kilpailijoiden mainostekstit ovat välillä kuin lainauksia omasta 2010-luvun markkinoinnistamme. Itse asiassa tällainen ”retro-blogi” onkin seuraavaksi työnalla eli muistellaan hieman Digitaseen alkuaikojen sloganeita niin sähköposteissa, netissä kuin radiossakin. Hämmästyttävästi juuri mikään ajatuksemme ei ole menettänyt merkitystään vuoteen 2024 mennessä! Kuten: ”Etko sinäkin voisi hoitaa kirjanpitoasiat vähän helpommin? Automaattitilit -tyyliin” tai ”Pienillä muutoksilla järkevämpään kirjanpitoon”

Lisätään siihen vielä, että ”Tilitoimiston hintavertailu kannattaa”.

Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Lisää blogi-kirjoituksia osoitteessa www.digitase.fi/blogi  International blog updates in English www.autoaccoun.info/blog