Yrityksen kehittämismenojen käsittely ja verovähennyskelpoiset koulutuskulut ovat aiheita, joita säädellään useammassakin lainkohdassa. Yrittäjän itsensä kehittämisestä aiheutuvia kuluja on kuitenkin arvioitava aina siitä lähtökohdasta onko kyse esim. oman yhtiön intressissä tapahtuvasta kouluttautumisesta tai muusta tulojen hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuvista menoista. Käytännössä lähes kaikki yrittäjän omaan kehittämiseensä tekemät panostukset tukevat varmasti myös liiketoimintaa ja sen kehitystä.
Osallistuin viime viikolla kahteen hyvin erilaiseen tilaisuuteen eli taloushallinnon ammattilaisille kohdistettuun Taloushallinnon Selviytyjät -seminaariin sekä isommalle businessyleisölle kohdistettuun Nordic Business Forumiin. Ensimmäisen tilaisuuden osallistujamäärä oli runsas 500 ammattilaista ja toisen tilaisuuden n. 7500 ! Kääpiön vertaaminen jättiläiseen on luonnollisesti epäreilua, mutta jaan kuitenkin miten yrittäjänä koin nämä tapahtumat.
Taloushallinnon Selviytyjät oli ehdottomasti syksyn positiivinen yllätys. Ensi kertaa järjestetty tapahtuma oli jo ilmaisen luonteensakin vuoksi buukattu nopeasti täyteen ja hyvistä aiheista huolimatta odotukset eivät olleet korkeat. Ohjelma oli kuitenkin lähes hengästyttävän täyttä asiaa taloushallinnon edelläkävijöiden tilanteesta ja tulevista näkymistä. Tekoäly, ääniohjaus, ohjelmistorobotiikka, automaatio saivat selkeää konkretiaa. Kun puhujien n. 20 minuutin sloteissa mukaan otettiin vielä asiakaskokemus, myynti ja henkilöbrändäys, niin oli muutamissa tunneissa saatu erittäin kattava läpileikkaus siihen mihin ala todellakin on menossa. Ei varmastikaan niin nopeasti mitä puhujat ja itsekin toivoisin, mutta vääjäämättä kuitenkin. Oma yrittäjän mieleni ei ole juuri koskaan kuunnellut niin herkeämättä koko ohjelmaa ja mieltä lämmitti myös havaita kuinka ajan tasalla Digitase on omien kehitysprojektiensa kanssa. Tilaisuuden puitteet olivat basic, mutta luonnollisesti vähintään osallistumismaksun (0 euroa) arvoiset.
Kontrasti puitteissa olikin melkoinen astuessa parin päivän päästä Messukeskukseen Nordic Business Forumiin. Viimeistä piirtoa myöden harkitut yksityiskohdat, niin tarjoilun kuin networkingin osalta, tekivät vaikutuksen. Kun puhutaan erittäin korkean profiilin tapahtumasta, jossa lippujen hinnatkin ovat omalla tasollaan, niin odotukset ovat korkealla niin puhujien kuin järjestelyiden osalta. Asiakaskokemusta useinkin miettivänä yrittäjänä oli vakuuttavaa nähdä, että järjestäjätiimi todellakin yrittää ottaa kaiken mahdollisen huomioon. Kokonaisuudesta tulee tällöin kansainvälinen kokemus, johon tuntuu haluavan kaikki maan business-henkiset toimijat. Puhujien aiheet ovat yleviä ja kuuntelija pääsee prosessoimaan vaikka miten erilaiset ihmistyypit saadaan työelämässä suoritustasonsa huipulle. Puhumattakaan aina toimivasta suomalaisen koulutusjärjestelmän kehumisesta.
Yrittäjä katsoo vanhasta tottumuksesta maailmaa usein realistisesti oman lompakkonsa kautta. Kun suuryrityksen edustaja kertoo, että he ostivat isommalle porukalle ”halvat” early bird –liput jo vuosi sitten, niin yrittäjä katsoo asiaa hieman toisin. Hän ei saa runsaan tuhannen euron lippua kuulostamaan halvalta vaikka mihin vertaisi. Kyse on yrittäjyyden ytimestä. Vastaat yrityksesi kaikkien kulujen järkevyydestä, mutta ajoittain myös yrittäjän on hyvä ravistaa itseään: jokainen tuloslaskelman kulu ei heti aikaansaa liikevaihtoa. Koulutuksen ja itsensä kehittämisen osalta kyse on pitkäjänteisemmästä sijoituksesta omaan osaamiseen, ajatteluun ja innovaatiokykyyn.
Verovähennyskelpoiset koulutuskulut
Hallitus on ottanut uuden lähestymisen koulutuskuluihin: vuoden 2018 alusta kaikki työnantajan työntekijöille järjestämä koulutus on yritykselle verovähennyskelpoista ja työntekijälle verovapaata, kun se tapahtuu yrityksen liiketoimintaa varten. Vaikka kyse olisi ns. peruskoulutuksesta tai esim. lähettifirman maksamasta autokoulusta. Myös yhtiön yrittäjä-omistaja on useimmiten tulkittavissa työntekijäksi, mutta jälleen kerran toiminimiyrittäjän vähennysoikeus jää rajoitetummaksi.
Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Lisää blogi-kirjoituksia osoitteessa www.digitase.fi/blogi International blog updates in English www.digibalance.eu/blog