Työelämä on muuttanut oleellisesti muotoaan. Nykyisin alkaa olla hyvin harvinaista, että työntekijä työllistyisi saman työnantajan palveluksessa koko työuransa. Syynä on kenties oma henkilökohtainen urasuunnittelu, jossa haetaan mielekkäämpää työtä ja/tai korkeampaa palkkatasoa tai yksinkertaisesti vaihtelua ja uusia haasteita työntekoon. Yhä useammin paine tulee kuitenkin työnantajapuolelta eli taloudellisten realiteettien edessä tapahtuvat lomautukset, irtisanomiset ja muut henkilöstön järjestelyt ovat nykyisin arkipäivää. Itsensätyöllistäjä on vahvoilla.

Muuttunutta työelämää voi arvioida esimerkiksi poliittisesta tai eettisestä näkökulmasta sekä vaatia ja haluta vanhojen hyvien ja turvalliseksi koettujen aikojen palaamista. Tai voi poistaa omaa työllistymistä hidastavia esteitä ja yrittää sopeutua palkkatyön ja yrittäjyyden rajan hämärtymiseen eli olla itsensätyöllistäjä. Yrittäjyys on jo vakavasti otettava työmuoto perinteisessä palkkatyöympäristössäkin. Verotuksellisia ongelmia on saattanut ilmetä siitä jos aiempi palkkatyösuhde on lähes täysin samoin ehdoin muutettu toimeksiantosuhteeksi yrittäjäksi alkaneen työntekijän kanssa. Ongelmilta vältytään kunhan muistetaan, että yrittäjä ei ole työsuhteessa tarkoitetuin tavoin työnantajan työn johto- ja valvontaoikeuden alainen. Yrittäjä voi lähtökohtaisesti päättää itse muun muassa siitä millaisia töitä tekee, ottaako työn vastaan, kuinka monen työnteettäjän kanssa asioi ja miten hinnoittelee työnsä. Kun nämä perusedellytykset muistetaan on tarvittavasta työtehtävästä sovittavissa toimeksiantosopimus, jossa toimeksiantaja ja yrittäjä sopivat työn tekemisestä joustavilla ehdoilla. Usein päästään sopimukseen, jossa molemmat voittavat. Ja vaikkei tällainen sopimus välttämättä tulevaisuuden turvaa aikaansaakkaan, niin voi miettiä tuoko sitä nykyisellään perinteinen työsopimuskaan.

Oman toiminimen rekisteröiminen onkin järkevää oman markkina-arvon lisäämiseksi työmarkkinoilla. Siihen liittyvä byrokratia on hyvin kevyttä ja tarvittaessa voit ottaa yhteyttä esim. yksinyrittäjiin perehtyneeseen tilitoimistoon tai alueellisiin yrityskeskuksiin. Nimeksi kelpaa hyvin yrittäjän oma nimi tyyliin Tmi Matti Meikäläinen, jonka jälkeen viranomaiset antavat sinulle oman Y-tunnuksen. Verottajan ennakkoperintärekisteriin ja mahdollisesti alv-rekisteriin kannattaa hakeutua esim. vasta kun toimeksiantosopimus on kiikarissa. Näiden osalta vaaditaan hieman lisätarkkuutta mahdollisten työttömyysjaksojen aikana, koska vähäinenkin yrittäjätoiminta yleensä vaikuttaa työttömyysturvaan.

Yrittäjyys on työmuoto muiden joukossa ja ei edellytä tietynlaista taustaa. Digitaseen mikroyrittäjille rakennettu Automaattitilit-kirjanpitopalvelu auttaa ns. ”paperihommissa” ja joustaa aina tilanteesi mukaan. Voit olla osa-aikainen tai kokopäivätoiminen suomalainen tai ulkomaalainen yrittäjä. Voit olla nuori, keski-ikäinen tai eläkeläisyrittäjä. Koulutustaustasi voi olla peruskoulu tai olet vaikka akateeminen yrittäjä. Mikäli kyse on ”pätkäyrittäjyydestä” voidaan yritys laittaa välillä lepäämään kunnes on uusi tarve järjestää työnteko yrittäjyyden kautta. Kerran sovittu vaivaton ja edullinen toimintamalli on aina käynnistettävissä uudelleen. Lisätietoja www.automaattitilit.fi