Julkaistu Kauppalehdessä 4.5.2015 (Kauppalehti Debatti /Kolumnivieras)
Kuulostaa siltä, että Virossa on yrittäjällä kaikki paremmin: ei byrokratiaa, kohtuullinen verotus, kannustava yrittäjäympäristö.
Yhtiöön jätettävän tuloksen tuloverottomuus kuulostaakin houkuttelevalta ja investointeihin ohjaavalta. Yhteiskunnallisesti asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, kuten käydystä kirjoittelusta on ilmennyt.
Omakin yhtiöni tarjoaa palveluja muun muassa Viroon rekisteröidyille yhtiöille, mutta silti sahaan hieman omaa oksaani: voit ajautua ojasta allikkoon siirtämällä suomalaista yritystoimintaasi virolaiselle yhtiölle. Jos tarkoituksena on byrokratian vähentäminen ja kulujen pienentäminen niin lopputulos voi olla päinvastainen.
Älä perusta yritystä Viroon, jos et tunne kaikkia seuraamuksia.
Käsite kiinteä toimipaikka määrittelee pitkälti verotetaanko yritystäsi Suomessa. Käsite ei aina ole yksiselitteinen, mutta leikkiminen asian kanssa lisää merkittävästi veroriskiä. Jos asiakkaasi ja toimitilojasi on Suomessa ja itsekin asut täällä niin on optimistista ajatella välttävänsä veroja rekisteröimällä yhtiö Viroon. Sen sijaan tuplamääräinen viranomaisraportointi tulee tutuksi. Samalle yhtiölle tehdään pari tulos- ja verolaskelmaa, jotta saadaan myös Suomen verotettava tulo erikseen laskettua ja raportoitua.
Mikäli virolainen yhtiösi harjoittaa arvonlisäveron (alv) alaista liiketoimintaa Suomessa on soppa jo valmis. Myyntien jaottelu maiden välillä on usein selkeää, mutta kulujen osalta on kyse jatkuvasta tulkinnasta. Liittyykö kulu liiketoimintaan Suomessa vai Virossa? Kummassa maassa alv:n voi vähentää?
Jääkö Suomessa aiheutunut kulu ehkä välimaastoon, jossa sitä ei voi vähentää Suomen liiketoiminnasta. Ehkä alv voidaan hakea jälkikäteen takaisin tai se voi jäädä ehkä kokonaan vähentämättä.
Ei tämä mahdotonta ole eikä oikeilla työkaluilla edes vaikeaa, mutta oliko se järjestelyn tarkoitus? Moniulotteinen seuranta vie yrittäjän energiaa pois oikeasta liiketoiminnasta. Usein tuleekin fiilis, että innokkaimpia asiassa ovat ne, jotka eivät tälläkään hetkellä tuloveroja maksa. Sen pohjana kun on kannattava liiketoiminta.
Toki suomalaisillekin on perusteltuja syitä yrityksen perustamiseen Viroon. Toimintaedellytykset Suomessa ovat saattaneet mennä kokonaan tai sähköinen liiketoiminta voi olla niin kansainvälistä, että Suomen verotus ei ole se kaikkein kriittisin aihe. Virossa pyritäänkin luomaan joustavaa toimintaympäristöä nimenomaan digitaalisten palveluiden tarjoamiseen. Mikäli pyörität toimintaa Viron kautta, suosittelen hakemaan e-oleskelulupaa. Kyse on tunnistautumista helpottavasta statuksesta, joka on paikkariippumattomassa liiketoiminnassa usein ongelmallista. Viron ratkaisu kuulostaa tämän osalta toimivalta, omakin e-residency-hakemus on pian vetämässä.