Viimeisten parin kuukauden aikana yritysten etätyöskentelytavat ovat joutuneet todelliseen testiin. Joillekin yrityksille sopeutuminen uuteen työskentelymalliin on ollut varmasti haastavaa ja täynnä kompromisseja, kun toisille taas työskentelytavat eivät välttämättä ole juurikaan muuttunut.

Me Digitaseessa kuulumme tähän jälkimmäiseen ryhmään. Työskentely etänä on kuulunut jo useamman vuoden osaksi normaalia työviikkoa ja ennen maaliskuussa tapahtunutta isompaa muutosta, valtaosa meistä työskentelikin jo 3 päivää viikossa etänä. Kahden etätyöpäivän lisääminen tähän saldoon ei näin ollen ollut lainkaan mahdotonta toteuttaa.

Mikä on sitten muuttunut, vai onko muuttunut mikään?

Työskentelyvälineet kuten läppäri, puhelin ja ohjelmistot ovat pysyneet täysin samoina. Toimistoiltamme on ollut mahdollista ottaa kotiin myös isommat näytöt, näppäimistöt sekä muut oheistarvikkeet jotta mm. työergonomiasta on mahdollista pitää kiinni myös kotona työskenneltäessä. Työskentely on saattanut osalla meistä alkaa aamuisin hieman aikaisemmin, kun normaalisti kuljettava työmatka tai lasten kuskaaminen päivähoitoon ei olekaan kuulunut aamun rutiineihin. Pikkutakki, kauluspaita tai muu perinteinen toimistolook onkin vaihtunut aamulla jalkaan vedettäviin verryttelyhousuihin ja löysään huppariin. Kahvi tuoksuu ja maistuu samalta, samaa levitettä löytyy aamupalaleivän päältä, mutta jotain ehkä puuttuu, työkaverit?

No ei sentään. Kaikki samat työkaverit ovat samojen työtehtävien äärellä tosin nyt vain hieman normaalia pidemmän välimatkan päässä. Tätä konkreettista välimatkaa onneksi kuitenkin helpottaa meilläkin käytössä olevat nopeat viestivälineet, chat -ikkunat sekä uutena myös virtuaaliset yhteiset kahvihetket ja viikon päättävä perjantain e-afterwork.

Onnistunut etätyöpäivä pitää sisällään rutiineja jotka rytmittävät hyvin työpäivää, säännöllisiä taukoja lounasta unohtamatta. Kun huomaat istuneesi samassa asennossa uppoutuneena työtehtävään jo pidemmän aikaa ja ajatukset alkaa harhailemaan, kipaise hakemassa viidennen kahvikupin vastapainoksi lasillinen vettä, rakenna palapeli kotona temmeltävien lasten kanssa, heittele koiran kanssa palloa tai vaihda kuulumiset vaikka työkaverin kanssa chat-viestillä. Tee jotain mikä saa hetkeksi ajatukset muualle. Lyhyellä tauolla voi olla iso positiivinen vaikutus!

Näin me siis Digitaseessa etäillään ja omalta osaltamme varmistamme sen, että meidät tavoittaa kuten aikaisemminkin, asiakkaidemme taloushallinnot pyörivät ja kirjanpidot valmistuvat määräajoissa sekä työmotivaatiomme ja osaamisemme pysyy korkealla tasolla milloin ja missä tahansa maailmantilanteesta huolimatta.