Julkaistu Talouselämässä 8.12.2017 (Tebatti: Mikko Ilves)

Talouselämässä 40/2017 oli kirjoitus finanssikonserni Nordean valmistautumisesta digiajan kilpailuun. Kaikesta hypetyksestä huolimatta yrittäjän suhde ns. perinteiseen pankkiin on edelleen tärkeä.

Pienet fintech-yritykset, joita itsekin edustan, käyttävät usein kieltä, jossa pankit tuodaan esiin vanhanaikaisina ja kalliina instituutioina, joiden aika on ohi. Tilalle tarjotaan yksittäistä verkossa tai mobiilina tuotettavaa palvelua, jonka toimivuus ja luotettavuus voi olla kyseenalainen, ja unohdetaan, että pankin rooli on muutakin kuin maksupalvelun tuottaja. Esimerkiksi maksujen välityksen nopeus on saatu kuulostamaan hyvin hitaalta vaikka IBAN-tilien välillä maksut kulkevat varsin tehokkaasti.

Herkullinen kohde on ns. kansainväliset yrittäjät, jotka käynnistävät toimintaansa muualla kuin kotimaassaan. Tilin avaus on pankkisääntelyn vuoksi tehty niin vaikeaksi, että usein on turvauduttava alkuun muuhun tahoon kuin perinteiseen pankkiin. Esimerkkinä tästä ovat virolaista yritystä käynnistävät e-residentit sekä ne Suomessa aloittavat ulkomaalaiset, joille pankki suostuu avaamaan henkilökohtaisen tilin, mutta ei tarvittavia palveluja sisältävää yritystiliä.

Pankki tarjoaa myös muuta kuin sen maksun välityksen. Kun yrittäjä tarvitsee esimerkiksi takausjärjestelyjä tai rahoitusta on perinteinen pankki todennäköisin kumppani. Omalla toimialallani pankki toimii digitaalisen tiedon tuottajana, minkä tuloksena edullinen ja helppo kirjanpitopalvelu mahdollistuu. Yrittäjä voi säästää pankkikulunsa moninkertaisesti. Artikkelissa puhuttiin PSD2-direktiivin mullistavasta vaikutuksesta, jolla pankeista voi tulla alusta uusiin palveluihin. Tämän osalta on hyvä huomioida, että jo aiemmin eurooppalaisissa pankeissa käyttöönotettu xml-formaatti mahdollistaa mm. erittäin tehokkaan kirjanpitopalvelun. Tällöin yritystili toimii alustana kirjanpitoprosessille, jonka lopputuotteena on yrittäjän taskussa olevat ajantasaiset, mobiilit taloustiedot.

Kirjoittaja Mikko Ilves on yrittäjä ja tilitoimisto Digitase Oy:n hallituksen puheenjohtaja www.digitase.fi