Kirjoittaja: Meri Varkoi /Yrityspörssi

Tilitoimistot ovat yksi haetuimmista kohteista Yrityspörssissä. Kysyimme Yrityspörssin kautta useita tilitoimistoja ostaneelta Digitaseen Mikko Ilvekseltä miten yritysostot on toteutettu ja mitä niiden avulla on saavutettu.

kasvava tilitoimisto

Mikko Ilves on tilitoimisto Digitaseen enemmistöomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Yritys on perustettu vuonna 2009 ja liikkeelle lähdettiin nollasta kahden kantavan ajatuksen voimin. ”Teemme hommia vain sähköisesti ja tavoitteena on kasvaa joka vuosi”, kertoo Mikko.

”Pari ensimmäistä vuotta hioimme omia toimintamalleja kuntoon – sitten lähdettiin kaupoille”

Tavoitteet ovat toteutuneet. Digitase toimii valtakunnallisesti ja toiminta on rakennettu täysin online-palveluksi. ”Kasvumme on toteutunut orgaanisesti ja ostamalla neljä tilitoimistoa. Joinain vuosina meillä on ollut suuria, jopa yli 50% kasvuja, kun taas jossain kohtaa orgaanisen kasvun kanssa on tullut notkahduksia. Yritysostot ovat tasoittaneet näitä ja siksi olemme onnistuneet kasvamaan joka vuosi.” ,  Mikko Ilves summaa. ”Pari ensimmäistä vuotta kasvoimme orgaanisesti ja hioimme omat toimintamallit kuntoon. Sitten lähdettiin kaupoille.”

”Oston kriteereinä rautatie, pieni koko ja suuri asiakasmassa”

Digitaseessa valmistauduttiin tilitoimistojen ostamiseen arvioimalla, minkälaisia kohteita haetaan. ”Haemme ostettavia tilitoimistoja valtakunnallisesti. Plussaa on sijainti rautatien varrella, koska sähköisyydestä huolimatta on hyvä jos paikalle kulkeminen sujuu vaivattomasti”. Tilitoimiston koon ja asiakaskunnan puolesta katse on pienissä tilitoimistoissa, joissa omistajan lisäksi on muutamia työntekijöitä. Lähestymistapa valikoitui käytännön syistä. ”Olemme pieni ostaja ja markkina on kuuma. Tämä on segmentti, jossa voimme voittaa”, Mikko arvioi. ”Asiakaskunnan osalta haemme mahdollisimman suurta asiakasmassaa, joka koostuu pienistä yrityksistä. Digipalvelumme mahdollistavat tämän asiakaskunnan palvelemisen tehokkaasti.”

”Ostokohteiden etsinnässä kaikki kanavat käytössä” 

”Käytämme kaikkia netistä löytyviä kanavia myytävien tilitoimistojen löytämiseksi ja otamme yhteyttä lähes kaikkiin myytävänä oleviin yrityksiin.”, Mikko Ilves kertoo. Digitaseella on ollut ostoilmoitus Yrityspörssissä jo pitkään. ”Tätä kautta on tullut kolme neljästä toteuttamastamme kaupasta. ”Ostoilmoitukseen vastanneiden kanssa on edetty käymällä ensin läpi perustiedot, jonka jälkeen tavataan. ”Tässä vaiheessa tavoitteena on saada tarkempi käsitys siitä, mitä ollaan myymässä ja ollaanko hinta-arvion kanssa samalla sivulla. Tärkeintä meille on mahdollisimman ajankohtainen tieto.”

”Kauppahinnassa peukalosääntömme on alle vuoden liikevaihto” 

Tilitoimistojen ostaminen on rahoitettu joko omalla tai pankin rahoituksella. Kauppahintaa on arvioitu sen perusteella, kuinka nopeasti toiminta yhdistettynä meidän tekemiseenmaksaa itsensä takaisin. ”Peukalosääntömme on alle vuoden liikevaihto”, Mikko Ilves kertoo. ”Hinta-arviomme perustuu ensisijaisesti liikevaihdon määrään, arvioon sen pysyvyydestä ja siihen, minkälainen hinnoittelu ostettavalla yrityksellä on ollut. Menneisyyden tulosta katsomme myös, mutta sen merkitys on toissijainen, koska toimintaan liittyvä kulut tulevat muuttumaan oleellisesti.”

”Haastavinta on löytää ostettavia tilitoimistoja, sillä kysyntää on paljon”

Digitaseelle haastavinta yrityksen ostamisessa on tällä hetkellä löytää ostettavia kohteita, sillä myytävillä tilitoimistoilla on paljon kysyntää. Positiivinen yllätys on ollut se, että ostetuissa tilitoimistoissa vanhoja toimintatapoja on lähdetty kehittämään innolla. ”Sekä myyjät että henkilökunta ovat innoissaan uusista tuulista, vauhdista ja kehityksestä.”

Lopuksi jaamme Mikon vinkit tilitoimiston myyjälle ostajan näkökulmasta:

  1. Tee kestävä päätös myynnistä ja etene johdonmukaisesti sitä kohden.
  2. Kun päätös on tehty, valmistele henkilökuntaa ja asiakkaita siihen, että omistaja voi vaihtua.
  3. Jaa vastuuta ajoissa henkilökunnalle. Näin yrityksessäsi on enemmän ostettavaa.

 

Kasvava tilitoimisto: Katso Digitaseen ostoilmoitus täältä. Viimeisin ostokohde täältä

Jätä tilitoimistosi myynti-ilmoitus täältä.K

Katso myytävät tilitoimistot täältä.